Cap de Turc

concierto en el solleric

Cap de Turc (CdT) – el col·lectiu

El músic Txema González i el dibuixant Max crean el projecte Cap de Turc amb el desig de propulsar el romancer popular vers el segle XXI. El grup es completa amb el músic Jaume Reus i la poeta Laia Malo.

CdT empra la veu i la instrumentació amb voluntat d’experiment, des de l’òptica de l’avantguarda, però sense trair la intensitat de les emocions que originaren el romancer, mentre un pinzell explora les possibilitats visuals d’aquest repertori, traduint allò que succeeix a la nova plaça en escenografies, personatges i situacions.

L’any 2014, la formació original publica la primera referència de títol homònim, Cap de Turc (Blau/Discmedi), un disc on hi sonaven vuit romanços psicodèlics i mediterranis, i que varen presentar a festivals com el CòmicNostrum (2014), la Setmana del Llibre en Català (2015), ArtyCo (2015), PoésArt (2015), Festival de Poesía de la Mediterrànea (2015).

 

Llum de Llull – el llibre-disc

Pel fet de ser un projecte que treballa amb la música i la paraula populars i amb un interès especial en la renovació, l’experimentació i la transmissió d’aquestes, CdT ha topat de seguida amb Ramon Llull.

La dinàmica del grup esdevé un paradigma de l’Art, el sistema lul·lià aplicable a tots els camps del saber humà i basat en la idea de trinitat, en aquest cas formada per música, lírica i il·lustració. Una idea de totalitat, de perfecció, una mena de turquímia, que aconsegueix d’arribar al públic més gran possible gràcies a les tècniques vehiculars: l’ús d’una llengua comuna i popular i la interpel·lació en un àmbit contemporani i persuasiu (la música experimental i la il·lustració en directe).

Així, a partir d’una selecció de textos de Ramon Llull ben variada (en forma de collage, pastitx, traducció lliure o adaptats a les formes mètriques pròpies de la cançó), i que inclou fragments d’obres tan diverses com el Llibre del gentil i els tres savis, La disputa de Pere el clergue i Ramon, el fantàstic, o els , CdT componen la música emprant instruments tradicionals de la Mediterrània, eines digitals, partitures recuperades i creacions pròpies, i ho acompanyen amb la il·lustració a manera d’auca del què evoquen els episodis narrats als diferents temes; fins a crear 11 temes fonamentats en la seva trinitat particular: lírica, il·lustració i música.

 Reprenent la idea que llum de Llull és un trinomi on el text, el dibuix i la música tenen el mateix pes, el format d’edició escollit és el llibre-disc. Aquest objecte preciosista inclou un text introductori i una petita aproximació a càrrec del musicòleg Francesc Vicens.

CDT1Consolat

Llum de Llull referma la intenció de CdT d’establir un diàleg entre tres expressions artístiques diferents: literatura, dibuix i música.

Les seves versions volen projectar un vincle entre passat i futur, lligant la tradició amb l’experimentació i tornant a la idea de Mallorca com a illa cosmopolita, d’interacció entre cultures i font d’inspiració; recuperar l’interès per la figura de Ramon Llull en l’àmbit popular i ressaltar la part humana i el vessant poètic de la seva vida i obra; i posar de manifest la contemporaneïtat de l’obra lul·liana, revisitant-la a través de composicions musicals contemporànies (postfolk, electrònica…).

Malgrat que la plaça ja no és al carrer, les històries encara passen: el corpus de mots, sons i situacions continua sent accessible a través del llenguatge, tot i que n’evolucionen els canals o els contenidors. I l’espectador percebrà com la biografia (i la bibliografia) de Llull van creant-se en viu, en una experiència que el trasllada a les nits tribals d’avui, en algun indret entre la psicodèlia i la rave.